15/07/2019 14:00 "Is Biology Thermodynamic? Fluctuations, Aging, and Efficiency of Enzymes" читает Дмитрий Матюшков

15 июля 2019 в 14:00 в SCAMT прочитает лекцию Дмитрий Матюшков — профессор физики и химии в Аризонском университете, США. Лекция открытая, свободная для посещения по предварительной регистрации. Ссылка для регистрации https://forms.gle/49VC3opEgwGbbstA8 

Лекция будет проходить на английском языке. 

Дмитрий Матюшов - профессор физики и химии в Аризонском университете. Его научные интересы связаны с теоретической и вычислительной физикой конденсированных сред, физической химией и биофизикой. Текущие интересы включают динамику белка, электростатику границы раздела белок-вода и проблемы, связанные с нарушением эргодичности и неравновесными ансамблями в биологии и ферментативном катализе.

Ученый выступит с лекцией: «Is Biology Thermodynamic? Fluctuations, Aging, and Efficiency of Enzymes»

Abstract: Simple physical mechanisms are behind the flow of energy in all forms of life. Energy comes to living systems through electrons occupying high-energy states, either from food (respiratory chains) or light (photosynthesis). Life's ability to transfer electrons over large distances with nearly zero loss of free energy is puzzling and has not been accomplished so far in synthetic systems. I discuss the emerging understanding of how this energetic efficiency is realized. Ergodicity is often broken in protein-driven reactions and thermodynamic free energies become irrelevant. Breaking the grip of thermodynamics allows for an efficient optimization between the rates of individual electron-transfer steps and the spectrum of relaxation times. Time, it appears, plays as significant role as the free energy in optimizing biology's performance